Jaume Asens “L’enduriment del codi penal respon a una lògica d’estat d’excepció, fora de l’estat de dret”

[CAT] [CAST a continuación]

L’advocat analitza a EL TRIANGLE el canvi normatiu que vol introduir Jorge Fernández Díaz després dels aldarulls de la vaga general. Veu una “aberració jurídica” l’empresonament preventiu de tres dels detinguts i subratlla que no es pot equiparar la “violència sistèmica que pateixen les persones víctimes d’acomiadaments o desnonaments amb la violència que s’exerceix sobre les coses”

Marc Font

L’enduriment del codi penal que prepara el Ministeri de l’Interior amb l’objectiu d’equiparar les penes per suposat vandalisme a les previstes per a la kale borroka està indignant nombrosos advocats. Jaume Asens, vocal de la Comissió de Defensa dels Drets de les Persones del Col·legi d’Advocats de Barcelona, ha assegurat en declaracions a EL TRIANGLE que el canvi normatiu respon a una “lògica d’estat d’excepció, de política d’emergència que s’allunya de l’estat de dret”. “Entrem en una lògica pròpia de guerra”, afegeix Asens, que és l’advocat defensor d’alguns dels detinguts a la capital catalana durant la jornada de vaga general.

Amb relació a les tres persones que es troben en presó preventiva, Asens considera que la mesura és una “aberració jurídica” perquè es decideix tancar unes persones en base a la seva “hipotètica participació ens un fets que ni tan sols se sap si es produiran”. En concret, la jutge de guàrdia va dictar presó per a tres dels detinguts el 29 de març amb l’argument que podrien reincidir i provocar aldarulls en propers esdeveniments massius que es faran a Barcelona, com ara el Dia del Treball (1 de maig), la cimera del Banc Central Europeu (3 de maig) o, fins i tot, la celebració del partit entre el Barça i l’Espanyol. “La decisió recorda a mesures pròpies de principis del segle XX, quan es portava a terme la detenció dels sospitosos habituals” quan hi havia convocats grans esdeveniments, apunta l’advocat.

Anant més enllà, Asens veu “possible” que “anem cap a un escenari on hi hagi la paradoxa que es desinverteix i es desmantella l’estat del benestar mentre que s’inverteix més en l’estat policial”. En aquest sentit, les mesures defensades tant per l’Ajuntament de Barcelona com pels governs català i espanyol en comptes d’incidir en les causes de la violència aposten per incrementar-ne la repressió. “No es pot equiparar la violència sistèmica que pateixen les persones víctimes d’acomiadaments injustificats o de desnonaments amb la violència que s’exerceix sobre les coses”, opina l’advocat. Com a conclusió, Asens subratlla que “quan el grau de violència sistèmica és tan elevat, es fa comprensible que hi hagi reaccions d’aquest tipus”, en referència als aldarulls.

El projecte en què treballa el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, implica que la pena per desordres públics sigui com a mínim de dos anys de presó –quan ara oscil·la entre els sis mesos i els tres anys-, la mateixa que es demanarà per danys causats al mobiliari urbà.

Font: EL TRIANGLE http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2012/04/jaume_asens_l_enduriment_del_codi_penal_se_situa_en_una_logica_d_estat_d_e_29275.php

[CAST] Jaume Asens: “El endurecimiento del código penal responde a una lógica de estado de excepción, fuera del estado de derecho”

El abogado analiza en EL TRIANGLE el cambio normativo que quiere introducir Jorge Fernández Díaz tras los altercados de la huelga general. Ve una “aberración jurídica” el encarcelamiento preventivo de tres de los detenidos y subraya que no se puede equiparar la “violencia sistémica que sufren las personas víctimas de despidos o desahucios con la violencia que se ejerce sobre las cosas”

Marc Font

El endurecimiento del código penal que prepara el Ministerio del Interior con el objetivo de equiparar las penas por supuesto vandalismo a las previstas para la kale borroka está indignando a numerosos abogados. Jaume Asens, vocal de la Comissió de Defensa dels Drets de les Persones del Col·legi d’Advocats de Barcelona, ha asegurado en declaraciones a EL TRIÁNGULO que el cambio normativo responde a una “lógica de estado de excepción, de política de emergencia que se aleja del estado de derecho”“Entramos en una lógica propia de guerra”, añade Asens, que es el abogado defensor de algunos de los detenidos en la capital catalana durante la jornada de huelga general.

Con relación a las tres personas que se encuentran en prisión preventiva, Asens considera que la medida es una “aberración jurídica” porque se decide cerrar unas personas en base a su “hipotética participación nos un hechos que ni siquiera se sabe si se producirán”. En concreto, la juez de guardia dictó prisión para tres de los detenidos el 29 de marzo con el argumento de que podrían reincidir y provocar disturbios en próximos eventos masivos que se harán en Barcelona, como el Día del Trabajo (1 de mayo) , la cumbre del Banco Central Europeo (3 de mayo) o, incluso, la celebración del partido entre el Barça y el Espanyol. “La decisión recuerda a medidas propias de principios del siglo XX, cuando se llevaba a cabo la detención de los sospechosos habituales” cuando había convocados grandes acontecimientos, apunta el abogado.

Yendo más allá, Asens ve “posible” que “vamos hacia un escenario donde haya la paradoja que se desinvierte y se desmantela el estado del bienestar mientras que se invierte más en el estado policial”. En este sentido, las medidas defendidas tanto por el Ayuntamiento de Barcelona como por los gobiernos catalán y español en vez de incidir en las causas de la violencia apuestan por incrementar su represión. “No se puede equiparar la violencia sistémica que sufren las personas víctimas de despidos injustificados o de desahucios con la violencia que se ejerce sobre las cosas”, opina el abogado. Como conclusión, Asens subraya que “cuando el grado de violencia sistémica es tan elevado, se hace comprensible que haya reacciones de este tipo”, en referencia a los disturbios.

El proyecto en que trabaja el ministro del Interior, Jorge Fernández Díaz, implica que la pena por desórdenes públicos sea como mínimo de dos años de prisión-cuando ahora oscila entre los seis meses y los tres años-, la misma que se pedirá por daños causados al mobiliario urbano.

Fuente: EL TRIANGLE http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2012/04/jaume_asens_l_enduriment_del_codi_penal_se_situa_en_una_logica_d_estat_d_e_29275.php

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Apoyo, Noticias y etiquetada , , , , , , , , , , , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s